Hvis du nogensinde har været i Jylland, så har du med sikkerhed set nogen, der gik rundt i et par træsko. De findes selvfølgeligt også på Sjælland, men man skal lede lidt mere aktivt efter dem. Træsko er meget lette at genkende, da de har et meget særpræget udseende. Selvom der findes flere forskellige typer og mærker af træsko, så har de alle sammen det samme basale design. Det er som en forvokset sko, hvor bagenden er forsvundet, så man hurtigt og let kan hoppe i dem. Lidt som et par klip-klapper.

Træsko er ufatteligt populære i visse områder af Danmark, og har været det i rigtigt mange år. Den slags har det altid med at vække min nysgerrighed. Jeg går rigtigt meget op i tøj og mode, og det er derfor rimeligt nyt for mig, at noget forbliver populært i flere årtier. Det sker selvfølgeligt også indenfor modetøj: bare se på cowboybukser. De blev lanceret tilbage i 60?erne, og har været populære lige siden! Men træsko virker alligevel som noget helt andet, end et par cowboybukser. Så jeg valgte at dykke lidt ned i historien bag de populære træsko.

Jeg fandt ud af, at træskoene oprindeligt var designet som en slags sikkerhedssko til landmænd. Når man arbejder ude på landet, så er det virkeligt hårdt arbejde, og man kommer virkeligt i kontakt med elementerne. Det er derfor vigtigt, at man har tøj på der er slidstærkt, og samtidig beskytter én imod at komme til skade. Som landmand har man også ofte brug for at gå ind og ud af huset mange gange i løbet af en dag. Et par træsko er altså helt geniale i den sammenhæng. Skoens design gør, at man hurtigt og let kan hoppe i skoene, og de er ligeså lette at hoppe ud af igen. Materialerne er slidstærke, og beskytter samtidig tæerne ganske godt, selv hvis man taber noget tungt over ens fod.

Grunden til de er lavet af træ er simpel: det var et billigt materiale, det var let at få fat på. Træskoene var jo til landmænd, og senere mine- og fabriksarbejdere. Det var begrænset hvor mange penge de havde at gøre med. Selv en slidstærk sko må desuden give op på et eller andet tidspunkt, og så er det praktisk, at et nyt par træsko ikke koster alverden. 

Når et stykke fodtøj er ekstremt praktisk, så bliver det selvfølgeligt meget hurtigt populært. På et eller andet tidspunkt tog populariteten så over, og i dag er træsko også populære blandt folk, der ikke har brug for arbejdssko som sådan. Folk elsker designet, og hvor lette de er at hoppe i.

Træsko vandt altså i første omgang frem, fordi de var billige og praktiske sko, som beskyttede det hårdtarbejdende folk. Med tiden blev de også populære udenfor det segment, og deres popularitet har holdt ved lige siden.