Der er rigtigt mange forskellige strategier, når det kommer til, at vælge legetøj til sine børn. Det er måske lige voldsomt nok, at kalde dem for strategier: det er nok ikke et ord, de fleste forældre selv ville bruge omkring deres tilgang. Men rent teknisk er der tale om strategier: altså systematiske tilgange til at håndtere problemet. Forældrene er ikke nødvendigvis selv opmærksomme på, hvilken strategi de benytter: men de har alligevel en. Ved at kigge på hvordan forældre griber opgaven med, at købe legetøj an, kan vi se, hvilken strategi de bruger.

Mange forældre har en strategi der tager udgangspunkt i barnets egne præferencer. Man danner sig altså et indtryk af, hvad ens barn godt kan lide at lege med. Når man er ude for at købe legetøj, så laver man altså en intern vurdering af, hvor godt ens barn vil kunne lide de forskellige muligheder. Man forsøger altså at vælge det stykke legetøj, der vil vække størst glæde ved ens barn. Som forældre lærer vi jo vores børn rigtigt godt at kende, så vi kan faktisk blive ganske gode til, at vælge legetøj ud fra barnets præferencer. Men ved vores børn reelt, hvad der er bedst for dem? Det er trods alt ikke en strategi vi bruger i forbindelse med andre vigtige beslutninger. Når du beslutter hvad dine børn skal have at spise, lader du så også barnets præferencer være det, der afgør beslutningen? De fleste børn er ikke modne nok til, at vælge de madvarer, der rent faktisk er gode for dem. Mange børn ville elske at spise pandekager og is som morgenmad, middagsmad og aftensmad. Ansvarlige forældre lader altså ikke barnets præferencer diktere, hvad for noget mad der serveres. De vælger i stedet mad der har den næring, som barnet har brug for. Når vi ved bedre end barnet, så træffer vi altså fornuftige beslutninger der gavner dem.

Spørgsmålet er så, om vi forældre kan træffe mere fornuftige beslutninger omkring legetøj, end barnet selv kan. Hvis det er tilfældet, så bør vi heller ikke her, lade barnets præferencer diktere hvad vi vælger. 

Her er det vigtigt at vi forstår, at legetøj ikke bare er meningsløs underholdning. Når et barn leger, så spilder det ikke tiden: det er i gang med at lære. Al leg er en form for læring. Barnets nysgerrighed omkring verden udspilles igennem leg, og de vokser som et produkt af at lege. Ved at vælge det rette legetøj kan vi altså hjælpe vores børn til, at lære de rette ting, og vokse på bedst mulig vis.

Der er massevis af legetøj, der egner sig rigtigt godt til, at lade dig barn lære igennem leg. Her er lego et velkendt eksempel. Med Lego kan barnet virkeligt engagere sin fantasi, og slippe kreativiteten løs. Det bedste af det hele er, at der findes så mange forskellige slags Lego. Du kan derfor med sikkerhed finde noget, der også går ind og passer til dit barns præferencer.